Een kurkvloer leggen vergt enige aandacht. Verreweg het beste is om de kurkvloer er in één keer goed in te leggen.
Stockeer de kurktegels en de materialen ongeveer 24 uur in de ruimte waar geplaatst moet worden. Plaats de dozen steeds op hun zijkant. De temperatuur mag niet lager zijn dan 15°C en de ruimte dient vochtvrij te zijn, indien de temperatuur 18°C of meer bedraagt versnelt dit de droogtijden van de lijmen en de vernissen.
Zet de bestaande vloer en de kurktegels in de door ons geleverde contactlijm. Dit dient aangebracht te worden met een roller. Zorg er hierbij voor dat de gehele vloer ingelijmd wordt en er geen delen ongelijmd blijven. Dit geldt. Zowel voor de ondervloer als voor de kurktegels. Vervolgens dient zowel de lijm op de ondervloer als op de kurktegels droog te zijn alvorens u kan beginnen met het plaatsen van de vloer.
Kurktegels kunnen op verschillende manieren gelegd worden: half steensverband,, hoek op hoek, visgraat. Tracht eerst de kamer deels uit te leggen om zo een goed idee van legrichting en versnijding te krijgen. Begin nooit lukraak door een volledige tegel tegen de muur te leggen, deze zijn nooit 100 % recht of de kans is groot dat men aan de deur of trap niet mooi uitkomt. Zorg ervoor dat de versnijdingen aan beide zijden ongeveer gelijk zijn en dat de tegels parallel liggen met opvallende aandachtspunten in de woning (deuren, trap, ingebouwde kasten …).
4. Plaatsing kurkvloer
Het plaatsen van de vloer is de laatste stap die u nog dient uit te voeren. Zorg zoals hierboven aangegeven dat kurkvloer parallel komt te liggen met bijvoorbeeld uw deur en/of trap. Dit kan u het beste doen door even een lijntje te spannen door de kamer en te zorgen dat dit lijntje overal even ver van één zijde van de woning afligt. Indien dit mooi uit komt bij de deuren kan u de eerste tegels aan de hand van dit lijntje leggen en heeft u de vloer recht liggen.
Let op bij het leggen dat u pas druk uitoefent op de tegels wanneer deze op de juiste plaats liggen. Na druk uitoefening zitten de tegels muurvast. Zorg er bij het leggen voor dat u de tegels goed strak tegen elkaar aanlegt, zo krijgt u het mooiste eindresultaat.
Wanneer u een tegel toch per ongeluk verkeerd heeft gelegd kan u deze er weer uit halen door hier met iets scherps onderdoor te steken (bijv. een plamuurmes). Wanneer u dan de gehele tegel eruit trekt kan u deze opnieuw lijmen en weer gebruiken, wanneer de tegel stukken op de ondervloer laat zitten dient u deze eraf te schrapen en een nieuwe tegel te gebruiken. Zet alvorens het stuk ondervloer waar u de tegel van af hebt getrokken opnieuw in de contactlijm en laat dit eerst weer drogen. Wanneer u dezelfde tegel weer gebruikt dient u deze ook eerst opnieuw te verlijmen en te laten drogen.