- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
Kurkvloeren met kliksysteem
Kurkvloeren zijn tegenwoordig in zoveel verschillende kleuren en stijlen beschikbaar, dat het in ieder interieur past. Daarmee geniet je van een prachtige vloer en alle voordelen van kurk, zoals het zachte oppervlak en de geluids- en warmte-isolatie. Kliksysteem kurkvloeren voegen daar nog een voordeel aan toe: ze zijn enorm gemakkelijk te leggen, en je hebt er geen kurklijm voor nodig.
De verschillende opties kunt u eenvoudig online bij ons bestellen. U kunt de vloeren ook bekijken in onze showroom. De showroom van Kurk24 is geopend van woensdag tot en met zaterdag.
Wat is een kurkvloer met kliksysteem?
Klikvloeren zijn niet heel ingewikkeld. De term ‘kliksysteem’ is misschien op het eerste oog niet helemaal duidelijk. Een (kurk)vloer met kliksysteem bestaat uit planken die voorzien zijn van een soort ‘boordje’. Doordat deze vloeren deze groeven hebben aan de uiteinden, kun je de stroken in elkaar ‘klikken’ en vastzetten: dit noemen we een klikvloer.
Een kurkvloer met kliksysteem wordt ‘zwevend’ gelegd.
Het ‘zwevend’ leggen van een vloer betekent simpelweg dat de planken van de kurkvloer met kliksysteem ‘los’ op de ondervloer gelegd worden, zonder dat deze verlijmd worden. Dat is wat bedoeld wordt als men spreekt over een ‘zwevende’ vloer. Vaak wordt een ondervloer gelegd voordat een klik vloer geplaatst wordt.
Voordelen van een kurkvloer met kliksysteem
Een kliksysteem kurkvloer heeft verschillende voordelen en nadelen. De voordelen zijn in het kort:
De voordelen van kurk
Omdat een klikvloer gemaakt wordt van kurkschors, heeft het alle voordelen dat kurk met zich meebrengt. Kurk is zeer geluidsisolerend en warmte-isolerend. Met een klik kurkvloer geniet je dus van een stille vloer die prettig aanvoelt en warmte goed vasthoudt
Daarnaast is kurk duurzaam materiaal. Er worden geen bomen gekapt voor het oogsten van kurk, en een goede kurkvloer kan met gedegen onderhoud tot wel 30 jaar mee!
Heel eenvoudig om te leggen
Het grootste voordeel aan een kliksysteem kurkvloer is dat het erg makkelijk is om deze zelf te leggen, ook als je minder handige klusser bent. Een doe-het-zelf project is altijd goedkoper dan het inhuren van een partij.
Voor het leggen van onze klikvloeren adviseren we het volgende: Zorg voor een schone en vlakke ondergrond, laat de planken minimaal 2 dagen acclimatiseren in de gesloten verpakking alvorens te leggen. De kamer moet een temperatuur hebben van minimaal 18 graden Celsius. Gebruik afstand houders om een afstand van 10 mm tot alle muren en vaste objecten te houden. Bij het leggen dienen de planken een onderlinge afstand van minimaal 30 cm te hebben.
Geen lijm nodig voor een klik kurkvloer
Voor het leggen van een kurk klikvloer heb je geen lijm nodig zoals bij plak kurkvloeren, omdat de groeven in elkaar vallen tijdens het leggen. Hierdoor valt de prijs voor klik kurkvloeren lager uit.
Doordat er geen lijm gebruikt wordt tijdens het leggen van een kurkvloer met kliksysteem, hoef je niet te wachten totdat deze voldoende is gedroogd. Je kunt de vloer direct gebruiken!
Een klikvloer kan op een bestaande vloer gelegd worden.
Een groot voordeel aan een (kurk)vloer met kliksysteem is dat ze op verschillende ondergronden gelegd kunnen worden: van natuursteen tot tegels en massief parket.
Het is wel belangrijk om te onthouden dat de ondergrond egaal moet zijn: vaak wordt dit gedaan met een ondervloer. Welke ondergrond precies het beste is, hangt af van de vloerbekleding zelf. Wij kunnen een advies geven over de ondergrond, neem hiervoor contact met ons op.
Verzorging van een klikvloer
Dankzij de beschermende toplaag van de afzonderlijke kurkvloeren onderhoud je een kurkvloer eenvoudig. Stofzuigen is voldoende voor wekelijkse reiniging. Licht hardnekkige vlekken kunnen met een licht vochtige doek of dweil (zuiver water) worden weggepoetst. Dat is alles wat nodig is om uw kurkvloer goed te onderhouden. Gebruik tijdens het dweilen het liefste een reinigingsmiddel speciaal voor kurkvloeren.
Nadelen van een klik kurkvloeren
Een kurkvloer met kliksysteem heeft verschillende voordelen. Voor de volledigheid en het maken van de beste keuze is het wel belangrijk om rekening te houden met een aantal punten:
Klik kurkvloeren liggen minder strak tegen de muren
Omdat een klikvloer zwevend gelegd wordt, kan deze minder strak tegen de muur en de drempels van de deuren worden gelegd. Voor het natuurlijke uitzetten en inkrimpen van de materialen moet er wat ruimte tussen de vloer en bijvoorbeeld de muur overblijven, anders drukken de stroken zichzelf tegen elkaar omhoog. Je kunt dit eenvoudig wegwerken door kurkplinten en afdeklatten te gebruiken.
Vervanging kan lastiger zijn
Als er een beschadiging in een plank komt in de klik kurkvloer, verkijk je dan niet op het vervangen van deze strook. Het vervangen van een plank in een klik kurkvloer is wat ingewikkelder dan ‘plank eruit’, ‘plank erin’.
Neem de tijd om goed uit te zoeken hoe dit werkt. Hou er daarnaast rekening mee dat eventuele nieuwe kurk voor de vloer tijd nodig heeft om te acclimatiseren, anders kan het materiaal uitzetten wanneer het al ligt. Dit levert dan extra schade op.
Klik kurkvloeren en vloerverwarming
Of een kurkvloer geschikt is voor een vloerverwarming, hangt af van de zogenaamde ‘maximale thermische weerstand’. Als richtlijn wordt gezegd: de maximale thermische weerstand is 0,14 W/m²K.
Zolang je er dus voor zorgt dat de kurkvloer die je aanschaft hier niet boven uit komt, kan de klik kurkvloer prima gecombineerd worden met een vloerverwarming. Er zijn nog wel een aantal andere aandachtspunten die we in een blog hebben uitgewerkt over kurkvloeren en vloerverwarming.