- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
- Sale
Je woning isoleren is goed om een heleboel redenen. Goede isolatie houdt in de winter de warmte binnen en houdt in de zomer de warmte buiten. Dit scheelt in je energieverbruik, wat fijn is voor het klimaat en je portemonnee!
Kurk is als isolatiemateriaal een uitstekende optie. Kurk heeft een warmte-isolatie die vergelijkbaar is met glaswol en steenwol, maar werkt daarbij ook geluiddempend. Daarnaast is er nog iets bijzonders aan kurk: het is een bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk product! Je kunt hier meer over lezen in onze blog “hoe duurzaam is kurk?”.
Wat is isolatiekurk?
Isolatiekurk is een natuurlijk isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van kurkschors. Het is heel geschikt om bijvoorbeeld in vloerafwerkingen te gebruiken, maar wordt ook veel gebruikt voor het isoleren van wanden, muren, plafonds, en daken. Kurk isolatie is beschikbaar in verschillende vormen, zoals kurkplaten, kurkrollen, kurkgranulaat, en kurkkorrels.
Losse kurkkorrels zijn ideaal bij het opvullen van holle ruimtes zoals een tussenplafond (een plafond tussen twee verdiepingen). Voor gebruik in de spouw zijn deze korrels niet geschikt, omdat deze te vochtig worden. De geëxpandeerde kurkplaten bieden hier een uitkomst: deze platen hebben een goede thermische en akoestische isolatie.
Is kurk harde isolatie?
Kurkplaten is harde isolatie, kurkkorrels is dat niet. Harde isolatie is een type isolatiemateriaal dat in blokken of platen wordt geleverd en geschikt is voor het isoleren van muren, vloeren, en daken. Het is gemakkelijk te installeren en heeft een hoge isolatiewaarde.
De levensduur van kurk isolatie
Kurk isolatie kan in de meeste gevallen zonder groot onderhoud al tien jaar mee gaan. Doordat kurk goed tegen vocht kan, rot het niet en is het dus zelfs opgewassen tegen vocht. Kurk heeft van zichzelf weinig onderhoud nodig en is daarnaast ook gemakkelijk te onderhouden.
Voor- en nadelen van kurk isolatie
Er zijn verschillende voor- en nadelen aan kurk isolatie. De voordelen zijn:
- Het materiaal is geluiddempend.
- Kurk is van nature brandwerend.
- Kurk is niet aantrekkelijk voor knaagdieren en insecten zoals termieten.
- De isolatiewaarde neemt nauwelijks af.
- Het isolatiemateriaal is bestand tegen vocht en is schimmelbestendig.
Een nadeel van kurk als isolatiemateriaal is dat het in de initiële aanschaf duurder is dan andere materialen. Echter, doordat kurk langer mee gaat en de isolatiewaarde nauwelijks afneemt, is het op langere termijn geen duurdere aankoop.
De toepassingen van kurkisolatie
Kurk isolatieplaten zijn er in verschillende vormen met verschillende toepassingen. Kurk kan zowel buiten als binnen gebruikt worden. Kurkisolatie heeft goede warmte-isolatie, geluidsisolatie, en is vochtbestendig.
Het belangrijkste aan isolatiekurk is natuurlijk dat het goed isoleert. De manier waarop het materiaal vervaardigd is heeft daar invloed op. Geëxpandeerde kurk heeft bijvoorbeeld andere eigenschappen dan kurk op rol of gevelkurk. De dikte van het isolatiemateriaal speelt ook een grote rol in de toepassing.
Deze twee eigenschappen maken het lastig om aan te geven hoe dik isolatiekurk moet zijn alle toepassingen. We bieden kurk aan in dikten tussen 2 mm en 70 mm, afhankelijk van het product. Als je niet zeker weet welke dikte voor jou geschikt is, dan kun je contact met ons opnemen zodat we verder kunnen helpen.
Kurk gebruiken als akoestische isolatie
Akoestische isolatie kan heel belangrijk zijn voor ruimtes waar instrumenten bespeeld worden of voor gehorige vloeren. Kurk heeft namelijk een sterke akoestische isolerende werking, het dempt geluiden. Maar ook van buiten naar binnen is isolatie met kurk zeer handig: het kan onder andere het lawaai van een drukke weg opvangen. Kurk24 biedt akoestische kurkplaten die hier zeer geschikt voor zijn.
Kurk op het dak
Op het lattenwerk van de dakconstructie is het vrij gemakkelijk om kurkplaten te bevestigen door de kurkplaten erop te timmeren. Deze platen zijn op maat te zagen en niet heel zwaar.
Met name de geëxpandeerde kurk is zeer geschikt om (platte) daken mee te isoleren. Deze kurkplaten hebben een goed isolerende werking en ze zijn waterbestendig en schimmelbestendig. Omdat kurkplaten niet zwaar zijn, zijn ze makkelijk te verplaatsen en te zagen. Daarnaast zijn ze niet toxisch, dus kan iedereen er zonder beschermende kleding mee werken. Ook kun je een PVC-dakhuid op de kurken isolatieplaten lijmen.
Vloeren isoleren met kurk
Vloeren zijn op verschillende manieren te isoleren met kurk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een kurkvloer aan te schaffen. Daarnaast kun je kurkplaten op een betonnen ondervloer bevestigen met kurklijm. Een ondervloer van kurk is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een tapijtvloer omdat het extra demping biedt. Kurk als vloer isolatie is zowel akoestisch als thermisch een fijne oplossing.
Een (buiten)gevel isoleren met kurk
Gevelkurk bestemd voor de buitenkant van het huis. Gevelkurk is ontwikkeld voor buitengebruik en daarom waterdicht en bestand tegen weersinvloeden. Tegelijk is gevelkurk dampopen. Dit betekent dat de gevel kan blijven ademen, waardoor condensproblemen worden voorkomen. Het is dus gemaakt om de buitenwand te bekleden en biedt optimale isolatie voor een gevel.
Kurk als wandisolatie
Kurk als wandisolatie kan handig zijn in verschillende situaties. Bijvoorbeeld als in een ruimte-instrumenten worden bespeeld, is het een oplossing om geluiden te dempen. Dit is te doen door isolerende kurktegels tegen de wand te plakken of dit kan met kurk op rol. Het kurk is gemakkelijk te bevestigen met daarvoor bestemde kurklijm. Wandisolatie biedt naast akoestische isolatie natuurlijk ook thermische isolatie.
Kurk isolatie gebruiken in een camper
Kurk is ook een goede keuze om in de camper te leggen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van isolatiekurk op rol. Hiermee isoleer je de camper. Kurk is ook brandveilig: isolatiekurk op rol krijgt een brandklasse B. Dit betekent dat het omschreven wordt als ‘zeer moeilijk brandbaar’. Kurk is ook eenvoudig op maat te snijden.
Hoe bevestig je kurk isolatie?
Binnenshuis raden we aan om de kurkplaten te monteren met een tweezijdige contactlijm. Deze lijm is geschikt voor hout, beton, steen of ander plaatmateriaal. Ga je kurk buiten monteren? Dan is het beter om een watervaste montagekit te gebruiken.
Kurkisolatie onderhouden
Wanneer je besluit om je gevel met kurk te isoleren is hier geen extra of speciaal onderhoud voor vereist. Je kunt eenvoudig de muur met bijvoorbeeld een tuinslang schoon spuiten. Is het vuil hardnekkiger en lukt het niet met een tuinslang? Dan kan je het proberen met reinigingsmiddel dat is bedoeld voor het schoonmaken van de gevel. Dit kan prima met een neutraal reinigingsmiddel.
Wat is de R-waarde van isolatiekurk?
In simpele taal geeft de R-waarde van isolatiemateriaal aan hoe goed het isoleert. Hoe groter het getal, des te moeilijker is het voor warmte om door het materiaal heen te gaan. Een groter R getal betekent dus betere isolatie.
De exacte R-waarde hangt van kurk isolatie hangt af van verschillende factoren. De dikte van de isolatiekurk speelt een rol, maar ook of en hoe deze geëxpandeerd is. Kurk heeft wel een zeer goede λ (lambda) waarde: tussen de 0.038 – 0.040 W/mK.