Is jouw huidige vloer inmiddels aan vervanging toe? En ben je daardoor op zoek naar een duurzaam exemplaar waarvan je jarenlang plezier gaat hebben? Dan zijn kurkvloeren een uitstekende keuze. Deze vloeren komen namelijk steeds vaker voorbij in woonprogramma’s, woonmagazines en in woonwinkels. Iets wat zeker geen toeval is aangezien kurk veel voordelen met zich meebrengt. Denk hierbij onder andere aan uitstekende isolatiewaarden en duurzaamheid. Neem snel een kijkje in ons uitgebreid assortiment en vind de kurkvloer die bij jouw woonsituatie past!
Wat is een kurkvloer?
Tip: Lees meer over het productieproces van kurk.
Wat zijn de voordelen van een kurkvloer?
Wanneer je overweegt om een kurkvloer in huis te halen, dan wil je natuurlijk niets liever dan eerst weten wat de voordelen hiervan zijn. Kurk is namelijk een natuurproduct en brengt daardoor andere voordelen met zich mee dan bijvoorbeeld een laminaat of een PVC vloer. Hieronder vertellen we graag meer over de verschillende voordelen:
Goede isolatie: Dankzij de hoge isolatiewaarde bieden kurkvloeren een goede isolatie, waardoor de warme lucht in huis langer blijft hangen en geluidsoverlast wordt verminderd.
Milieuvriendelijk: Kurk wordt geoogst zonder daarbij de kurkeiken te kappen. Hierdoor krijgen de bomen de mogelijkheid om opnieuw kurk te groeien. Kurk is als het ware een duurzame en milieuvriendelijke keuze.
Gemakkelijk in onderhoud: Kurkvloeren zijn zowel vuil als stof afstotend, wat zorgt voor minimaal onderhoud. Het wekelijks reinigen met een stofzuiger en dweil is daardoor voldoende.
Comfortabel en veerkrachtig: Kurk voelt van nature warm en comfortabel aan. Hierdoor zul je minder snel last hebben van koude voeten in huis. Daarnaast heeft kurk ook een natuurlijke veerkracht, wat ervoor zorgt dat er geen schade ontstaat aan de vloer zodra je er per ongeluk iets zwaars op laat vallen.
Verschillende designs: Inmiddels zijn kurkvloeren leverbaar in verschillende kleuren, stijlen en structuren. Denk hierbij onder andere aan een natuurlijk houtstructuur, moderne visgraatstructuur of een stoere betonstructuur. Door de vele mogelijkheden passen kurkvloeren tegenwoordig bij verschillende interieurstijlen van minimalistisch tot aan een industrieel interieur.
Waterbestendig: Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om een kurkvloer in vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en het toilet te plaatsen. Dit is mogelijk doordat sommige kurkvloeren zijn voorzien van een waterbestendige toplaag. Een goed voorbeeld hiervan zijn de watervaste kurkvloeren met betonlook.
Lange levensduur: Met de juiste zorg en onderhoud kunnen kurkvloeren wel 30 jaar meegaan, wat het een uiterst duurzame keuze maakt. Om een kurk vloer in topconditie te houden kun je ervoor kiezen om jaarlijks een speciale polish aan te brengen op de kurkvloer.
Allergievriendelijk: Zoals eerder genoemd trekken kurkvloeren geen stof en vuil aan. Voor mensen met allergieën is dit ontzettend prettig.
Geschikt voor verschillende ruimtes: Als laatste is het handig om te weten dat kurkvloeren worden gebruikt in verschillende ruimtes, zowel zakelijk als particulier. Dit betekent dat kurkvloeren perfect zijn voor het gebruik in onder andere restaurants, kantoren en winkels, maar ook voor in woningen.
Welke soorten kurkvloeren zijn er?
Passen de vele voordelen van een kurkvloer perfect bij jouw woonsituatie? Dan is het ook handig om te weten welke soorten kurkvloeren er vandaag de dag allemaal zijn. Net als bij de PVC vloeren, heb je namelijk de keuze uit zowel plak als klik kurkvloeren. Hieronder leggen we dit graag verder uit:
Plak kurkvloer
Wanneer jouw woning is voorzien van vloerverwarming, dan zijn plak kurkvloeren de beste keuze. Deze kurk vloer is erg dun en wordt daardoor direct op de ondervloer gelijmd. Het voordeel hiervan is dat er geen ruimte is tussen de kurkvloer en de ondervloer, waardoor de warme lucht makkelijk door de vloer heentrekt. Houd er rekening mee dat de ondervloer wel geëgaliseerd moet zijn voordat je een plak kurkvloer kunt plaatsen! Wil je het egaliseren en montage uitbesteden? Geen probleem! Stuur je aanvraag naar [email protected]!
Klik kurkvloer
Ben je op zoek naar een vloer die gemakkelijk zelf te leggen is? Kies dan zeker voor de klik kurkvloeren. Deze kurkvloeren beschikken namelijk over een handig kliksysteem, zoals je gewend bent bij het traditionele laminaat. Dankzij het kliksysteem heb je voor het leggen geen lijm nodig, aangezien de vloer zwevend wordt gelegd. Dit maakt het plaatsen gemakkelijk en ideaal voor doe-het-zelvers.
PVC vloer met kurk onderlaag
Behalve de twee bovenstaande vloeren vind je in ons assortiment ook PVC vloeren. Niet zomaar PVC vloeren, maar een PVC vloer met een kurk onderlaag. Op die manier geniet je van het stoere uiterlijk van PVC, maar tegelijkertijd ook van de voordelen van kurk. Met een speciale kurk onderlaag onder de PVC vloer krijg je een goede isolatie in huis.
Houten vloer met kurk onderlaag
Wil je liever iets anders dan anderen hebben? Dan zijn onze houten vloeren met een kurk onderlaag perfect. Deze vloeren combineren de authentieke uiterlijk van hout met de warmte en goede isolatiewaarden van kurk. Hiermee zijn de houten vloeren met een kurk onderlaag ideaal voor huishoudens die de uitstraling van hout willen, maar niet zitten te wachten op het intensief onderhoud!
Hoe leg je een kurkvloer?
Als je een kurkvloer overweegt, dan is het belangrijk om voorafgaand te weten hoe je deze vloer nu precies moet leggen. Dit voorkomt dat je achteraf voor verrassingen komt te staan. Een kurkvloer is tegenwoordig op twee verschillende manieren te leggen: zwevend of gelijmd.
Een plak kurkvloer verlijmen
Het leggen van een plak kurkvloer vraagt om vakkundigheid en geduld. Elke plank moet goed vastgelijmd worden op de ondergrond. Het is hierbij belangrijk om te beginnen met het realiseren van een perfect vlakke ondergrond. Dit doe je door de ondergrond te gaan egaliseren. Hiermee verdwijnen alle oneffenheden uit de ondergrond, wat voorkomt dat je plak kurkvloer eventueel beschadigingen oploopt.
Zet daarna al je benodigde spullen zoals kurklijm en leggereedschap klaar. Vergeet van tevoren niet om de plak kurkvloer minstens 48 uur te laten acclimatiseren aan de kamer waar je de kurkvloer gaat leggen. Op die manier wordt voorkomen dat de planken na het leggen gaan uitzetten. Hierna kun je aan de slag gaan met het verlijmen van de plak kurkvloer. Zorg voor een strakke vloer zonder losse stukken of zichtbare naden voor het beste resultaat.
Het zwevend leggen van een klik kurkvloer
Het is mogelijk om klik kurkvloeren gemakkelijk zelf te leggen, dankzij het handige kliksysteem, maar houd er wel rekening mee dat je zorgvuldig te werk gaat. Het zwevend leggen van een kurkvloer wordt namelijk vaak onderschat. Dit komt doordat men vaak vergeet dat bij een klik kurkvloer de ondergrond ook vlak moet zijn. Voordat je een klik kurkvloer gaat leggen, moet je allereerst beginnen met het egaliseren van de ondergrond. Hierdoor krijg je uiteindelijk een mooi vlak eindresultaat.
Daarnaast is het belangrijk om de planken van de kurkvloer precies op maat te snijden, zodat ze netjes passen bij hoeken, deuren en andere lastige plekken. Sommige patronen, zoals het visgraatpatroon, zijn best ingewikkeld en vragen om echt vakmanschap. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een professional in te huren die de klik kurkvloer voor hen legt. Bij Kurk24 hebben we hiervoor onze eigen legservice.
Leggen van een kurkvloer uitbesteden
Twijfel je of je zelf je plak- of klik kurkvloer wilt leggen? Dat is heel begrijpelijk. Veel mensen geven de voorkeur aan het inschakelen van vakmensen voor deze taak. Bij Kurk24 bieden we een deskundige legservice aan in heel Nederland. Zo kun je zorgeloos genieten van een vakkundig gelegde kurkvloer. Wij nemen het werk graag van je over en zorgen voor een perfect gelegde kurkvloer. Als je kiest voor onze legservice, dan geniet je altijd van de volgende zekerheden:
- - Verzekerd dat de vloer door een professional wordt gelegd
- - Verzekerd van een langere levensduur
- - Wij leggen kurkvloeren in alle ruimtes
- - Garantie op het leggen van de kurkvloer als ondergrond door Kurk24 is geëgaliseerd.
Wil je weten wat het kost? Stuur een mail naar [email protected] met uw aanvraag.
Hoe onderhoud je een kurkvloer?
Als je recent een kurkvloer hebt laten leggen in jouw woning, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Goed nieuws: het onderhouden van een kurkvloer is eenvoudig! Regelmatig stofzuigen of vegen met een zachte borstel voorkomt ophoping van stof en vuil en beschermt tegen krassen. Bekijk onze onderhoudsartikelen voor de beste schoonmaakproducten.
Voor een diepere reiniging kun je een vochtige dweil gebruiken in combinatie met een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor kurk. Is jouw vloer afgewerkt met een laklaag? Dan kun je deze eenvoudig bijwerken volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Bescherm jouw vloer extra goed door viltstroken onder je meubels te plaatsen. Zo houd je jouw kurkvloer jarenlang in topconditie!
Voorkom krassen met beschermende viltjes
Het is daarnaast te adviseren om meubels te voorzien van beschermende viltjes om krassen te voorkomen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld regelmatig een bijzettafel of een krukje verplaatst. Met het zorgvuldig onderhoud is het mogelijk om een kurkvloer in uitstekende staat te houden, waardoor je jarenlang van de voordelen kunt genieten.
Koop jouw kurkvloer bij Kurk24
Wil je profiteren van de voordelen van een kurkvloer? Bij Kurk24 vind je het grootste assortiment aan kurkvloeren van topmerken zoals Wicanders Wise en Granorte. Deze merken staan bekend om hun hoge kwaliteit, waardoor de kurkvloeren een extra lange levensduur hebben. We begrijpen dat het uitzoeken van een nieuwe vloer lastig kan zijn via onze webshop. Daarom is het bij ons ook mogelijk om al onze kurkvloeren fysiek te bekijken in onze showroom in Westerbork. Hier kan je alle kleuren beleven en zelfs een kleurstaal meekrijgen. Mogen we je binnenkort verwelkomen in het prachtige Drenthe?
Meest gestelde vragen over kurkvloeren
Kan een kurkvloer worden gelegd op vloerverwarming?
Ja, kurkvloeren zijn geschikt om te plaatsen op vloerverwarming. Een kurkvloer laat snel warmte door waardoor een ruimte snel wordt opgewarmd. Hierdoor hoef je minder lang de vloerverwarming aan te zetten wat zorgt voor meer energiebesparing.
Kan een kurkvloer buiten worden geplaatst?
Het wordt niet aanbevolen om kurkvloeren buiten te plaatsen, omdat ze niet bestand zijn tegen de weersomstandigheden en vocht. Kurkvloeren zijn het geschiktst voor gebruik binnenshuis waar ze goed kunnen presteren en lang meegaan.
Hoe dik is een kurkvloer?
De exacte dikte van een kurkvloer kan verschillen afhankelijk van het type kurkvloer en de fabrikant. Over het algemeen verschilt de dikte van de kurklaag zelf tussen de 2 en 6 mm. Als je alle lagen van een stuk kurkvloer meet, zoals de kurklaag en ondervloer, kan dit oplopen tot ongeveer 15 mm dik.
Kan ik een kurkvloer verven?
Ja, kurkvloeren kunnen worden geverfd, maar er zijn enkele punten waarmee je rekening mee moet houden. Je moet beslissen of je de natuurlijke textuur van kurk wilt behouden of niet. Als je dat wilt, kun je het beste een gekleurde beits gebruiken.
Als je de textuur niet wilt zien, kun je kiezen voor een dekkende verf, bij voorkeur een watergedragen polyurethaan lak. Zorg ervoor dat de kurk schoon is voordat je begint met schilderen. Heeft jouw kurkvloer al een laklaag? Schuur deze eerst met licht schuurpapier om te voorkomen dat de verf dan afbladdert. Lees de volledige instructie voor het verven van kurk. Wil je verf voor kurk bestellen? Bekijk ons verfassortiment.
Is het eenvoudig om een kurkvloer te verwijderen?
Bij het verwijderen van een kurkvloer is het belangrijk om te weten welk type kurkvloer je hebt en hoe deze is gelegd. Als de kurk op houten panelen is gelijmd, kun je meestal de vloer verwijderen zonder al te veel schade aan de ondergrond te veroorzaken.
Wanneer de gebruikte lijm op waterbasis is, kun je proberen de vloer los te weken. Maak met een mesje enkele inkepingen om het water goed bij de lijm te laten komen en deze te laten oplossen. Vervolgens kun je de kurkvloer voorzichtig verwijderen met een plamuurmes. Het is belangrijk om het water voldoende tijd te geven om zijn werk te doen.
Als de lijm niet op waterbasis is, moet je de kurk geleidelijk losmaken. Dit kan handmatig worden gedaan door de kurk in repen te snijden met een Stanleymes. Daarna kun je met een schep of plamuurmes de kurk verder loshalen en verwijderen. Houd er rekening mee dat dit veel tijd kost, die vaak schade aan de ondergrond kan veroorzaken. Het is daarom vaak verstandiger om een machine te gebruiken, zoals een vloerscrubber of tapijtstripper, waarmee je veel tijd en schade kunt voorkomen.