De voordelen en nadelen van kurkvloeren
Laatst gewijzigd op 17 december 2024.
Kurkvloeren kunnen op verschillende manieren opgebouwd worden. Zo kan de kurkvloer uit tegels bestaan die verlijmt worden, maar kunnen ook klikvloeren zijn die je eenvoudig zwevend kunt leggen. Kurkvloer is zelfs op rol beschikbaar.
Deze verschillende soorten kurkvloeren hebben hun specifieke eigenschappen, waarmee ze meer of minder geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Kurkvloeren hebben ongeacht het type vloer vele voordelen en een paar nadelen. In deze blog willen we die uiteen zetten.
De belangrijkste voordelen van een kurkvloer
Een kurkvloer heeft een flink aantal voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee is een kurk vloerbedekking een interessante keuze. We willen graag een aantal voordelen verder toelichten.
#1 Kurkvloeren zijn hygiënisch en gemakkelijk te onderhouden
Een kurkvloer is eenvoudig te installeren, omdat ze over het algemeen zwevend gelegd worden. Nadat kurk vloerbedekkingen geïnstalleerd zijn, zijn ze erg makkelijk te onderhouden. De sterke toplaag beschermt tegen krassen en scheurtjes.
Deze toplaag maakt kurk ook vuil-, stof en waterafstotend. Dat is bijvoorbeeld ideaal voor mensen met een huisstofmijtallergie. Door af en toe te stofzuigen en te dweilen houdt, kun je lang genieten van jouw kurkvloer.
#2 Kurk vloerbedekkingen isoleert geluid en houdt warmte vast
Kurkvloeren isoleren bijzonder goed: kurk wordt zelfs gebruikt als isolatie in muziekstudio’s of als ondervloer voor modeltreinen om zo geluid binnen de muren te houden. Daarnaast wordt warmte beter geïsoleerd met kurk. Gevelkurk wordt vaak gebruikt voor het isoleren van het huis en is daarnaast dus waterafstotend.
Deze uitstekende isolatie op het gebuid van geluid en warme is te danken aan de unieke eigenschappen van kurk. Kurk is ‘poreus’, wat betekent dat er heel veel kleine luchtgaatjes in het materiaal zitten. Dankzij deze eigenschap voelt kurk vloerbedekking altijd prettig aan om op te lopen, en is onder andere het loopgeluid sterk verminderd. Bovendien zorgt dit er ook voor dat jouw kurkvloer schokabsorberend is.
#3 Dankzij veel opties past een kurkvloer in ieder huishouden
Kurkvloeren bestaan niet alleen maar meer met een design dat kurk op lijkt. Er zijn allerlei moderne uitvoeringen, zoals in tegels, als planken en als visgraat kurkvloeren. Kurkvloeren zijn onder andere beschikbaar met een houtlook, in een betonstijl, en in andere unieke patronen. Deze variaties maken de keuze uiteraard veel breder: voor elk huishouden en naar ieders persoonlijke voorkeur is er een kurkvloer met prachtig design beschikbaar.
#4 Kurk is een milieuvriendelijk product
Kurk is een enorm milieuvriendelijk product. Kurk komt van de schors van een kurkeik, een boom die voornamelijk rond de Middellandse Zee groeit. Nadat een kurkeik wordt geplant duurt het ongeveer 25 jaar voordat de eik volwassen genoeg is en voldoende kurkschors heeft ontwikkeld.
Tijdens het oogsten wordt de schors van de stam geschild en vervolgens 9 jaar met rust gelaten. In die 9 jaar is de kurkeik genoeg hersteld en heeft het voldoende schors ontwikkeld om opnieuw geoogst te worden. Een kurkeik kan makkelijk 200 jaar oud worden. Dit alles betekent: hoe meer vraag naar kurkproducten, des te meer kurkbomen geplant worden.
Meer lezen: wat is kurk en waar komt het vandaan?
#5 Kurk is een duurzame keuze
Onder andere doordat kurk een milieuvriendelijk product is, is kurk ook een duurzame keuze. Doordat kurk warmte zo goed vast houdt, bespaar je hiermee stookkosten. Omdat kurk van bomen komt die niet gekapt worden, nemen deze bomen jarenlang CO2 op uit de lucht. Al deze eigenschappen maken van kurk een duurzame keuze!
Daarbij komt dat een kurkvloer in principe voor het leven ligt: kurk kan met goed onderhoud 30 jaar mee gaan. De laklaag op een kurkvloer moet wel periodiek vervangen worden. Hoe vaak deze lak vervangen moeten worden is afhankelijk van welke lak op de vloer zit, de mate van gebruik en, het onderhoud van de vloer.
#6 Kurk heeft een grote draagkracht
Een ander minder bekend voordeel, maar zeker niet minder belangrijk is dat kurk zich heel snel naar de oorspronkelijke vorm herstelt. Zelfs als je er een zwaar object op hebt neergezet en weer weghaalt, is de oorspronkelijke vorm snel te zien. Enige voorwaarde hiervoor is dat de ondergrond zowel vlak als stevig dient te zijn. Dat voorkomt dat druksporen en loopsporen blijvend te zien zijn.
Wat zijn de nadelen van kurkvloeren?
- Drukpunten: Zware meubels kunnen de vloer deuken. Na verplaatsen zullen de punten na x-aantal jaar verdwijnen.
- UV-gevoeligheid: Kurkvloeren kunnen verkleuren bij direct zonlicht.
- Kosten: Hogere prijs dan sommige andere vloermaterialen.
Waar moet je verder op letten bij een kurkvloer?
Naast deze voordelen en nadelen, zijn er ook een aantal kenmerken van kurk waar je rekening mee moet houden. Dit zijn dus niet per definitie positieve of negatieve eigenschappen, maar vormen wel punten die de geschiktheid van een kurkvloer kunnen beïnvloeden.
1. Afhankelijk van hoe de vloer gelegd is, kan het verwijderen lastig zijn
Het verwijderen van een kurkvloer varieert vanaf redelijk eenvoudig tot een stukje lastiger, afhankelijk van het type kurkvloer en hoe deze gelegd is. Een zwevende vloer (zoals klik kurkvloeren) zijn het eenvoudigst te verwijderen.
Als een kurkvloer verlijmd is, dan komt er wat meer arbeid bij kijken. Als de vloer met lijm op waterbasis vastgezet is, dan kun je dit met bijvoorbeeld een breed plamuurmes en een paar uur werk verwijderen. Je herkent deze lijm doordat het bruin wordt wanneer het opdroogt.
Lijm wat niet op waterbasis is, zit helaas een wat vaster. Je zult de vloer dan moeten loswrikken, wat vrij arbeidsintensief is. Je kunt er dan voor kiezen om een bedrijf hiervoor in te schakelen.
Lees in onze blog meer tips over het verwijderen van kurkvloeren.
2. Combinatie met vloerverwarming
Kurkvloeren kunnen in principe uitstekend gecombineerd worden met vloerverwarming. Dankzij de natuurlijke thermische eigenschappen van kurk wordt warmte goed vastgehouden door de vloer. Warmte vanuit de vloerverwarming gaat gewoon door de vloer heen, dankzij de harde persing van de vloer.
Wat belangrijk is om bij stil te staan, is de thermische weerstand van de kurkvloer. Wanneer de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt wordt, dan mag de maximale thermische weerstand niet boven 0,14 W/m²K uitkomen. De kurkvloeren die we aanbieden, hebben een over het algemeen een maximale warmteweerstand tussen de 0,06 W/m²K en 0,10 W/m²K, waardoor ze prima gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming.
Tapijten en matten over de vloerbedekking, kunnen dienen als warmteopslag en de oppervlaktetemperatuur verhogen, wat voor sommige kurkvloeren van belang is. Tijdens de montage van de kurkvloer op vloerverwarming zijn er ook een aantal aandachtspunten.
Wij hebben een blog geschreven over kurkvloeren en vloerverwarming waarin we alles in detail uitleggen. Twijfel je of jouw gewenste kurkvloer geschikt is voor vloerverwarming? Neem dan contact met ons op, zodat we je van gepast advies kunnen voorzien.
3. Egale ondergrond is heel belangrijk
Kurk is dun en licht materiaal, waardoor er een hogere gevoeligheid is voor afdrukken in de vloer en het ontstaan van loopsporen. Om deze reden is het belangrijk dat de ondergrond volledig egaal is, anders kan dit schade opleveren in de vloer. Als de ondergrond niet egaal is, dient de ondervloer voor het leggen van een kurkvloer eerst geëgaliseerd te worden.
4. Moet de vloer waterdicht zijn?
Kurk is van zichzelf waterbestendig, en de toplaag van een kurkvloer helpt daarbij. Toch zijn er bepaalde kurkvloeren die echt volledig waterdichte kurkvloeren genoemd kunnen worden. Deze vloeren zijn specifiek ontworpen en ontwikkeld om langdurig in vochtige ruimtes te kunnen liggen, zoals in badkamers of keukens. Als je dus van plan bent om de vloer in dit soort ruimtes te leggen, dan is het goed om voor een volledig waterdichte kurkvloer te kiezen.